Grécki zamestnanci verejného sektora odštartovali celoštátny štrajk

24.09.2013 Celý región

Atény 24. septembra (TASR) - Zamestnanci gréckeho verejného sektora - policajtov, lekárov i učiteľov - začali dnes dvojdňový celoštátny štrajk na protest proti rozsiahlemu prepúšťaniu, ktoré od Grécka požadujú zahraniční veritelia.

Už druhý podobný štrajk za posledný týždeň zorganizovala vplyvná odborová konfederácia ADEDY združujúca približne 600.000 zamestnancov verejného sektora. Až 25.000 z nich by mali do konca tohto roka preradiť na inú prácu alebo prepustiť v súlade s podmienkami finančnej pomoci poskytnutej Grécku medzinárodnými veriteľmi.

Odborári na dnes ohlásili aj masový protestný pochod v centre Atén. K hojnej účasti na ňom vyzvali aj nezamestnaných, dôchodcov a ďalšie skupiny postihnuté "deštruktívnou politikou vlády".

Štrajk sa začal v deň, keď do Atén majú pricestovať zástupcovia tzv. trojky (Európska únia, Medzinárodný menový fond a Európska centrálna banka), ktorí by mali zhodnotiť, ako Grécko realizuje dohodnuté reformy.

Krajina prežíva šiesty rok recesie a zaznamenáva rekordnú nezamestnanosť - bez práce je 27,9 percenta ľudí. Premiér Antonis Samaras uviedol, že Grécko by malo dosiahnuť hospodársky rast koncom budúceho roka.
 

Vyberte región